Hoppa till huvudinnehåll

Care for U - vägar till etablering för nyanlända

Publicerad

Under 2023 genomförs projektet Care for U där ABF möjliggör för samhällsaktörer, arbetsgivare och nyanlända från Ukraina att mötas. På så vis öppnas nya dörrar för de nyanlända att etablera sig i samhället och på arbetsmarknaden.

I halva bilden syns två kvinnor och  i förgrunden en mans rygg. Andra halvan är lila med texten Care for U - creating possibilities for newcomers
Care for U

Projektet drivs av ABF och genomförs hos sju olika ABF-avdelningar runt om i Sverige. Syftet med Care for U är att skapa möjligheter för nyanlända från Ukraina att kunna etablera sig och bli socialt delaktiga under sin tid i Sverige.

Samarbete mellan olika aktörer viktigt för etablering 
Care for U genomförs i samarbete med arbetsgivare, kommuner och andra aktörer på lokal och nationell nivå. Bland samarbetsparterna finns bland annat Migrationsverket, Länsstyrelsen, Röda Korset, Rättighetscentrum, funktionsrätts organisationer, bostadsbolag, folkhögskolor och lokala intresseföreningar. Genom möten och samverkan mellan dessa parter skapas möjligheter för de nyanlända att etablera sig på arbetsmarknaden och få en chans till att etablera sig och hitta ett sammanhang i Sverige. 
 
Projektet riktar sig till nyanlända över 18 år. Deltagare får en individuell handlingsplan som bland annat innehåller kartläggning och validering av kompetens och/eller utbildning, coachning, språkträning, matchning med arbetsgivare, praktikplats, kulturella aktiviteter, föreläsningar, nätverksbyggande med mera.

Kunna både svenska och engelska gör skillnad 
En av de avdelningarna som deltar i Care for U är ABF Norr.  
 
Först och främst gör vi en kartläggning för varje deltagare och sedan hjälper vi dem utifrån de behoven som just den deltagaren behöver/önskar enligt projektets syfte och plan, säger Sergut Belay Worke. 
 
Vi vill att deltagarna ska kunna få hjälp från projektet för att komma in på arbetsmarknaden, lära sig svenska, och även engelska, för att kunna studera vidare och bidra till samhället. 

Du kan också vara med och engagera dig 
Om du vill läsa mer om Care for U och hur du kan engagera dig i din kommun och göra en annan värd möjlig, kan du läsa mer här. 

Projektet medfinansieras av Europeiska unionen.