Hoppa till huvudinnehåll

Hon hjälper äldre i Munkfors att få koll på sin smartphone

Publicerad

Många äldre lever i digitalt utanförskap. Madelene Frödén, 31 år, hjälper pensionärer i Munkfors att lära sig använda swish, bank-id och annan digital teknik. Arbetet sker på hennes fritid i form av studiecirklar via ABF.

Madelene Frödén med sin hund Pontiac.
Madelene Frödén med sin hund Pontiac.

Var femte pensionär använder inte internet och ungefär var tredje har aldrig använt mobilt bank-id, det visar siffror från Internetstiftelsens rapport Svenskarna och internet.

Madelene Frödén, 31 år från Munkfors, jobbar till vardags som personlig assistent. Men på sin fritid bekämpar hon den digitala klyftan tillsammans med pensionärer.

– Det är väldigt meningsfullt och vi har jättekul på våra träffar. Det handlar om mer än att bara lära sig hantera en smartphone. Vi hjälps åt, pratar om livet och utbyter tankar. En studiecirkel är ju inte som en mattekurs i skolan, det är någonting mer. Det är gemenskap, säger Madelene Frödén.

Under maj och juni ska hon lära ut hur man använder sin smartphone till en grupp pensionärer på trygghetsboendet i Munkfors. Under fyra träffar ska deltagarna lära sig grunderna i att använda digital teknik som swish, bank-id och 1177.

Enligt Internetstiftelsens rapport begränsas äldre i sitt digitala användande av bland annat krånglig teknik och höga kostnader men även av en oro över att bli lurade, något som Madelene Frödén känner igen hos sina deltagare.

– Samtidigt är exempelvis bank-id helt nödvändigt för dem för att klara av sin vardag. Men genom dessa träffar känner de sig tryggare och lär sig snabbt tillsammans med andra. Det är viktigt att vi inte lämnar några människor bakom oss när digitaliseringen går så snabbt, säger Madelene Frödén.

Studiecirkeln är del av projektet Vänner för livet som är ett samarbete mellan ABF Värmland, SV Värmland, Suicide Zero och med ekonomiskt stöd från Allmänna arvsfonden. Projektet syftar till att skapa mötesplatser och gemenskap för pensionärer genom studiecirklar och andra aktiviteter.