Hoppa till huvudinnehåll

Boken på arbetsplatsen 2023

Publicerad

Priset för Årets arbetsplatsbibliotek 2023 delades ut när Boken på arbetsplatsen hölls på Bommersviks kursgård. Vinnare är Transports avdelning 12 i Malmö och ordföranden Henrik Holmgren fick ta emot diplom och en prissumma på 10 000 kronor.

Faaid Ali-Nuur  står framför porträtt av Olof Palme som hänger på väggen
Faaid Ali-Nuur , nationell samordnare på ABFs förbundsexpedition, foto: David Ericsson

Boken på arbetsplatsen är ett årligt seminarium för landets arbetsplatsbibliotek. Det startades i början av 2000 talet av ABF och flera fackförbund, däribland Transport. Ansvarig från ABF i år var Faaid Ali-Nuur. 

– Jag vill ha mer litteratur på arbetsplatserna och att arbetare bildar och utvecklar sig med hjälp av litteratur! säger Faaid Ali-Nuur. Det är viktigt med läsandet för arbetare och de som inte har litteratur och kultur hemma. Det är en fråga om tillgång och klass.                    

Tanken med seminariet är just att samtala och utveckla arbetsplatsbiblioteken. Därmed vill man öka läsandet bland arbetare, då det i flera undersökningar visat sig att färre än 50 procent läser böcker.            

En del bra idéer har kläckts genom åren. Som Transports och Hotell- och restaurangfackets vägkrogsbibliotek. Succén var total då man öppnade fjorton ljudboksbibliotek på långtradarfik runt om i landet. Mest administrerade av avdelningarna och Transports kulturombudsman, idag Maria Legge.

Lastbilschaufförer och andra vägfarande lyssnade på böcker dagar och nätter igenom. Resten av samhället engagerade sig också. De större tidningarna lämnade sina recensions – cd:ar till vägkrogsbiblioteken. Radio, TV och tidningar åkte lastbil som aldrig förr och intervjuade läslyssnande chaufförer

Men också inom andra förbund och yrken har boksatsningarna gett resultat. Många bibliotek har blivit ett slags samlingspunkter för samtal, kultur och facklig verksamhet.                     

Årets Boken på arbetsplatsen hölls i det natursköna Bommersvik invid huset där Tage Erlander bodde sina sista år.

Först ut att prata bland de inbjudna författarna var Torbjörn Lundgren som talade om dyslexi och den mänskliga kommunikationens historia. Han nämnde att mellan 5–8 procent av befolkningen beräknas vara dyslektiker. 

Bland fångar på anstalterna är det betydligt fler. Upp till 80%, men då räknas alla former av skrivsvårigheter in.

Före detta kocken Henrik Johansson talade om sitt författarskap och om jobben i restaurang och bagerimiljö. Han höll också en fin ”krogshow” på kvällen tillsammans med sångerskan Stina Künstlicher.

Dagen därpå läste poeten Jenny Wrangborg dikter och talade om sitt yrkesliv, bland annat som kallskänka, och om kampen för rimliga arbetsvillkor. Dagen innan hade hon även presenterat föreningen Arbetarskrivare.

En stor sak som hände redan första dagen var utdelandet av priset Årets arbetsplatsbibliotek. Denna gång gick det till Transports avdelning 12 i Malmö! Avdelningsordföranden Henrik Holmgren tog emot priset på 10 000 kronor.

– Det betyder mycket, sa Henrik Holmgren. Just nu har vi 5 arbetsplatsbibliotek. Men vi hoppas kunna expandera till 10 bibliotek. De är också ett sätt att få ut facklig information och att öka känslan av gemenskap mellan medlemmarna!

Tredje dagen avslutades med diskussioner om vad som kan göras för att öka bokläsandet och att starta fler bibliotek.

Nästa år är det ett nytt Boken på arbetsplatsen och då är förhoppningen att ännu fler både förbund och medlemmar sluter upp!

 

Text: David Ericsson, författare och långtradarchaufför

Läs mer