Hoppa till huvudinnehåll

Robert Nyberg tilldelas Stig Sjödinpriset 2023

Publicerad

Robert Nyberg, en av Sveriges mest framstående satirtecknare, tilldelades den 7 oktober Stig Sjödinpriset 2023. Priset delas årligen ut till individer som lyfter fram samhällets orättvisor genom sina verk.

Robert Nyberg Pressbild
Pressbild: Robert Nyberg

Nyberg har i fyra decennier skildrat svenska samhällets nyanser och idiosynkrasier genom sina satirteckningar. Han är känd för sina skarpa och träffsäkra bilder, som ofta kritiserar makten och de privilegierade. Några av hans mest kända teckningar är "Ambulansen" (1993), som visar en ambulans som kör förbi en fattig familj, och "Skattesänkningar för de rika" (2000), som visar en grupp arbetare som står framför en stor summa pengar.

Prisutdelningen ägde rum på ABF-huset på Sveavägen i Stockholm. Där fick besökarna inte bara veta mer om Nybergs bidrag till den svenska satirvärlden, utan de blev också påminda om Stig Sjödins betydelse genom uppläsningar av hans dikter.

I sitt tacktal talade Nyberg om satirens roll i samhället. Han sade att satir är ett viktigt verktyg för att kritisera orättvisor och missförhållanden. Han tackade också juryn för priset och sa att det var en stor ära att bli tilldelad det.

I juryns motivering heter det att Nyberg är "en av Sveriges mest framstående satirtecknare. Hans bilder är skarpa och träffsäkra, och de lyfter ofta fram orättvisor och missförhållanden i samhället. Nyberg är en viktig röst i den offentliga debatten, och han bidrar till att göra samhället mer rättvist och jämlikt."

Nyberg är medlem i fackförbundet Kommunal och har vunnit flera andra priser för sitt arbete, bland annat Stora journalistpriset, ABFs kulturpris (2017) och Adamsonstatyetten.