Hoppa till huvudinnehåll

ABFs kulturstipendium till Nils Petter Löfstedt

Publicerad

Nils Petter Löfstedt är årets mottagare av ABFs kulturpris. Han får stipendiet på 100 000 kronor för hans “unika förmåga att i finstämda dokumentärer skapa en bro mellan olika människor och perspektiv”, som en del av motiveringen lyder.

Nils Petter Löfstedts porträtt
Nils Petter Löfstedt

– Det här gör mig lycklig... och jag känner mig väldigt ödmjuk och tacksam. Omedelbart tänker jag på alla de människor som samlar mod och sätter sig framför min kamera för att medverka. Och då går det runt lite i huvudet, det är så många som bidrar till berättelserna. Priset känns väldigt fint, jag kan inte riktigt ta in det stora i motiveringen. Att bli bekräftad av arbetarnas folkbildare är fantastiskt. Jag beundrar mycket vad ABF gör runtom i landet, säger Nils Petter Löfstedt. 

Nils Petter Löfstedt, född 1980 och uppvuxen i Östergötland, Vadstena, är filmaren och fotografen som tidigare har gjort bland annat guldbaggenominerade dokumentären “Himlens mörkrum” (2017).  Nils Petter Löfstedt är bosatt i Malmö och samarbetar tätt med produktionsbolaget Stavro Filmproduktion som hans bror Johan Löfstedt driver. De har, förutom “Himlens mörkrum”, samarbetat i filmer som "Piren" och "Småstad". Nu är Nils Petter aktuell med dokumentären "På Hvitfeldtska bodde vi" (2023). 

– Det är en ynnest att få se världen genom Nils Petters kameraobjektiv och berättande och genom stipendiet hoppas ABF att fler ska få upp ögonen för Löfstedts viktiga filmer, säger Annica Dahl, förbundssekreterare på ABF. 

Prisceremonin hålls i Malmö i november i samband med Arbetarfilmfestivalen. 

Sedan 1949 har ABF delat ut ett litteraturstipendium, och 2014 utökades stipendiet till att också omfatta andra kulturyttringar. Priset har delats ut till personer som "inspirerar och ingjuter mod, engagerar och kritiserar samt visar på vikten av solidaritet".  

Bland tidigare pristagare finns P O Enquist, Jila Mossaed, Åsa Linderborg och Henning Mankell. 

Hela motiveringen från ABFs förbundsstyrelse: 

”För Nils Petter Löfsgtedts unika förmåga att i finstämda dokumentärer skapa en bro mellan olika människor och perspektiv. Hans verk väcker känslor och medkänsla hos betraktaren samtidigt som de utmanar oss att ompröva förutfattade meningar och öppna publikens hjärtan för nya perspektiv. 
Löfstedt lyfter i sitt skapande fram människor som ofta ignoreras eller marginaliseras och ger dem en röst som behöver höras. Hans filmer är en plattform för att sprida de porträtterades berättelser till en bredare publik, där sårbarhet, styrka och mänsklighet får ta plats. 
Som publik går det inte att värja sig från att bli delaktig i berättelserna och lära sig något viktigt om sig själv och den värld och det samhälle vi lever i. Löfstedts berättelser fyller ett tomrum i den offentliga berättelsen som har väntat på att fyllas. Hans arbete visar på den starka kraft som film och fotografi har som verktyg för social förändring och ökad förståelse för både varandra, vår samtid och vår historia. Hans verk är katalysatorer för samhällsengagemang och en väckarklocka för människor att agera för en mer inkluderande och rättvis värld.
Löfstedts dokumentära berättande berikar den konstnärliga världen och har en påtaglig och positiv inverkan på samhället. Han gör det genom att lyfta fram människors röster och berätta deras historier på ett autentiskt och gripande sätt. Hans konstnärliga verk är brickor i ett pussel som eftervärlden behöver för att få en hel bild av tidens skeenden.” 

Se tidigare års stipendiater här.