Till sidans huvudinnehåll

För dig som vill bli cirkelledare

Närmare 30.000 cirkelledare har valt ABF som sitt studieförbund. Här har vi samlat material och tips för dig som är cirkelledare hos oss.

fem personer som står på rad och håller om varandras axlar, de ser på varandra och skrattar

Intresseanmälan

Vill du bli cirkelledare, eller funderar du på det?

Fyll i vårt formulär så hör vi av oss och berättar mer.

Intresseanmälan att bli cirkelledare

Sverige räknas idag som ett av världens bästa och mest jämlika länder att leva i.

En film om ABF på lite drygt 9 min.

Folkbildningen växer fram och ABF bildas
Ett collage av bilder. En äldre man och två yngre kvinnor bredvid varandra. Böcker och en blomkruka i förgrunden. En karta i bakgrunden med ett grönskande träd.

Välkommen som ny cirkelledare hos ABF.

Som cirkelledare är du en viktig kugge i det ständigt pågående folkbildningsarbetet hos ABF. Folkbildningen är ett sätt att göra kunskap tillgänglig för alla människor i vårt samhälle och är en viktig del av cirkelledarrollen.

Du kan läsa mer om ABF och vår värdegrund i vårt idéprogram.

Du som cirkelledare har en viktig roll i ABFs kvalitetsarbete

Det är viktigt att all verksamhet som rapporteras som underlag för statsbidrag sker så som den rapporteras. Det betyder att det är viktigt att du meddelar ABF om ni gör några förändringar i er studiecirkel. Det kan exempelvis handla om en deltagare som slutar eller tillkommer, ni kanske bestämmer er för att byta dag, tid eller lokal. Oavsett vilket måste ABF informeras om alla ändringar

Idéprogram

Rapportera närvaro

Det är viktigt att du rapporterar närvaro! När du leder en studiecirkel eller en kurs hos ABF ska du rapportera närvaro för dig och dina cirkeldeltagare.

Du får en digital närvarolista, så kallad e-lista av ABF. Du har den enkelt med dig i din mobiltelefon, dator eller surfplatta.

Så här gör du:

  • Du går in på din digitala närvarolista.
  • Första gången du öppnar ett arrangemang får du upp ett fönster med villkor som ska godkännas.
  • Får du lön från ABF för att du leder cirkeln får du också upp dina anställningsvillkor
  • På den digitala närvarolistan markerar du deltagarnas närvaro efter varje träff.
  • Efter avslutad cirkel ska listan signeras.
Närvarorapportering

Cirkelledarutbildning

Som cirkelledare är du en ambassadör för ABF och vi tycker att det är viktigt att du har möjlighet att fortsätta utvecklas som ledare.

Du kommer att bjudas in till ABFs cirkelledarutbildning GRUND som är första steget i vår utbildningstrappa. Vi vill med utbildningen skapa ett intresse och en förståelse för vad ABF och folkbildning egentligen är. Här får du mer kunskap om folkbildning, studiecirkelpedagogik med mera.

GRUND är bara början och när du har gått den finns flera fortsättnings och fördjupningsutbildningar som du kan delta i. Här diskuteras spännande ämnen som ledarskap, gruppdynamik, folkbildningshistoria, distanspedagogik, teknik för studiecirkeln mm. Det förekommer lokala variationer och upplägg.