Vad är en förening?
En förening kan beskrivas som ”en grupp av människor som gör något tillsammans under reglerade former”.
Här hittar du information om vad en ideell förening innebär, varför man driver en ideell förening och hur man gör det…
En förening kan beskrivas som ”en grupp av människor som gör något tillsammans under reglerade former”.
En förening kan man inte bilda helt ensam. Inte heller kan en förening omfatta alla. Den grupp som bildar föreningen kan ibland vara mycket liten, några personer som träffas för att ägna sig åt ett gemensamt intresse.
Den ska alltid ha en idé, ett syfte med verksamheten. Men syftet kan vara nästan vad som helst. Det kan handla om att medlemmarna sysslar med ett intresse som att spela fotboll, göra utflykter i naturen eller studera en bestämd författares verk. En annan förening vill vara representant och talesman för en grupp i samhället, exempelvis människor som kommit från ett visst land. En tredje förening vill verka för en förändring i sin miljö och påverka politikerna att exempelvis bygga flera cykelbanor eller bevara en gammal stadsmiljö.
Detta gäller reglerna för hur man genomför ett möte eller hur man kallar till ett möte. Dessa regler är ett stöd i arbetet och en hjälp för det demokratiska arbetssättet. Reglerna ger sammanhang och ordning.
Det kan finnas flera skäl till att människor startar en förening. Några exempel är att de vill;
– få en förändring till stånd
– skapa något nytt
– erbjuda en mötesplats för en grupp människor
– föra talan för och representera en grupp
– utöva ett gemensamt intresse
– skapa opinion
– bli synliga och respekterade av omgivningen.
– föra debatt
Och naturligtvis kan flera av de här skälen tillsammans göra att man vill bilda en förening.
För att starta en ideell förening behöver ni vara minst tre personer. Först måste ni välja en tillfällig styrelse och skriva ner några regler som kallas stadgar. Alla i gruppen måste godkänna dessa regler på föreningens första möte, som kallas för ett konstituerande möte. På mötet väljer ni också en styrelse och kanske några personer som ska kolla att allt går rätt till, kallade revisorer. När det är klart är er förening startad!
På verksamt.se hittar du mer information om alla steg som ni behöver ta för att starta en ideell förening . Klicka här.
På skatteverkets hemsida kan du läsa mer om hur du startar och driver en förening.
Är ni en grupp om minst tre personer med en idé?
Då är här en steg-för-steg-guide för att skapa en förening. Guiden erbjuder enkla steg för att etablera er förening. Klicka gärna på länken nedan för att ladda ner PDF-versionen.