Till sidans huvudinnehåll

Kulturprojekt i Arvidsjaur

Vi är stolta och glada över att ha tilldelats projektpengar från Sparbanken Nord under temat Samhällsengagemang. Syftet med projektet är att arrangera evenemang som främjar gemenskap och stimulans, skapar mötesplatser och kontaktytor mellan människor samt bidrar till att förebygga och bryta ensamhet och isolering. Genom detta vill vi också motverka utanförskap. 

Publicerad 2024-04-22

Efter pandemin har vi sett en ökning av ensamhet, där fler människor stannar hemma och har svårt att bryta sin isolering. För att adressera detta behov vill vi skapa en öppen mötesplats för de som upplever ensamhet, både på dagtid för äldre och andra daglediga och på kvällstid för den breda allmänheten. Vi strävar efter att nå ut till invånarna i både tätorten och de större byarna i kommunen; Moskosel, Lauker, Abborrträsk och Glommersträsk. 

För att nå de äldre som inte kan ta sig ut till arrangemang kommer vi även att arrangera evenemang på boenden i kommunen; Länsmansgården, Ringelsta, Solbacken i Arvidsjaur och Ängsbacka i Glommersträsk. Där kan trubadurer besöka och sjunga på varje avdelning så att vi når så många som möjligt. 

Vi strävar efter att erbjuda kultur för alla genom kostnadsfria föreläsningar, bildvisningar, musikarrangemang och berättarcaféer. 

“Vi är många som slår våra kloka huvuden ihop för att få ut så mycket som möjligt av detta” säger Kerstin Lidström, ABF Norr Arvidsjaur. I delar av projektet samverkar vi med Svenska kyrkan, Riksförbundet HjärtLung i Arvidsjaur, Arvidsjaurs kulturkommun och SV Nord också. Riksförbundet HjärtLung i Arvidsjaur kommer också bidra med volontärer under några av arrangemangen. 

 

Det första arrangemanget i projektet ägde rum förra onsdagen (17 april), ett musikcafé på Medborgarhuset i Arvidsjaur. Vi är glada över att kunna meddela att hela 170 personer deltog! 

  

Projektet är en viktig satsning för att skapa en mer inkluderande och stöttande miljö för invånarna i Arvidsjaur. Vi ser fram emot att fortsätta erbjuda meningsfulla aktiviteter och mötesplatser för att bekämpa ensamhet och främja gemenskapen i vår kommun. 

Dela artikeln