Hoppa till huvudinnehåll

Arbetarfilmfestivalen – ingen vanlig filmfestival

Publicerad

Arbetarfilmfestivalen är ingen vanlig filmfestival, utan en plattform för en ny arbetarrörelse. Tre dagar av filmer och samtal som får dig att glädjas, ilskna och organisera.

Årets mest stärkande och festligaste plats för organisering

Arbetar Filmfestivalen startades 6-7 maj 2017 av filmkollektivet RåFILM, Malmö i samarbete med ABF, Byggnads Skåne, Elektrikerförbundet och Folkets Bio Panora. Festivalen har sitt hjärta på Biograf Panora och ABF i Malmö och stöds av bl a Arbetarrörelsens Kulturfond och ett flertal fackförbund.  

Arbetar Filmfestivalen är ingen vanlig filmfestival. Vi är både en samlingspunkt i Norden för arbetarfilm och en plattform för en ny arbetarrörelse. I fokus står förutom film även samtal och aktiviteter för lärande, nya möten, nya visioner och organisering. Vi är Nordens hittills enda arbetarfilmfestival, där film och samtal används för att väcka viktiga frågor och få nya perspektiv. Med Malmö som nav vill vi även samla och sprida arbetarfilm i Norden och världen. 

Vi har hämtat inspiration från en global rörelse av festivaler för arbetarfilm, men valt att forma vår egen. Med fackföreningsrörelsen som grund vill vi skapa en mötesplats där både fackföreningar och dess medlemmar kan möta andra aktörer som arbetar för ett inkluderande samhälle, filmskapare och andra med ett film- och samhällsintresse. Vi vill omvärdera begreppen arbetare och arbete genom att inkludera fler i dessa begrepp och bjuda in till möten mellan individer och grupper som annars inte självklart möts. Vi såg att det inte finns så många forum för denna typ av film eller mötesplatser där en ny typ av arbetarrörelse kan utvecklas. Genom film vill vi stärka och vitalisera en arbetarrörelse som kan inkludera mångas verklighet.

Vi har lyft frågor som socialförsäkringssystem i förändring, fackens internationella solidaritetsarbete, facklig kamp av migranter, begränsningar i strejkrätten och kultur som redskap för förändring. Arbetar Filmfestivalen är ett återkommande årligt evenemang som även arrangerar visningar och samtal i samarbete med andra arrangemang och organisationer.

Läs mer om Arbetarfilmfestivalen här: www.nlff.se.

Årets program

Datum och plats 

📆 3-5 november.
📍Biograf Panora i Malmö.

Facebookevent