Till sidans huvudinnehåll

Frida Trollmyr: – På ABF kan kvinnor ta sina första eller andra kliv i in i samhällsengagemanget

Undersökningar visar att kvinnor i något lägre grad än män engagerar sig ideellt på fritiden. Detta beror bland annat på att kvinnor tar mer ansvar för det obetalda hem och omsorgsarbetet och har mindre tid över till annat. Men på ABF är 2 av 3 deltagare kvinnor. "– Att gå en studiecirkel hos ABF är att bli en del av en rörelse. Här kan kvinnor ta sina första eller andra kliv i in i samhällsengagemanget."

Publicerad 2025-02-10

ABF Malmös ombudsman Frida Trollmyr besökte Forum Jämställdhet 2025 i Lund. Där pratade hon om varför folkbildningen och ABF är så viktig för att skapa mer jämställdhet i samhället.

– Historiskt har folkbildningen haft en avgörande roll för kvinnor då de inte haft samma tillgång till utbildning som män haft. Genom studieförbund som ABF kunde kvinnor få studera och utbilda sig på sin fritid, säger Frida Trollmyr.

Folkbildningen är viktig för jämställdheten även idag. 2 av 3 deltagare i ABF är kvinnor (66 %). Genom låga trösklar, inkluderande verksamheter och demokratiska arbetssätt stärker folkbildningen deltagarnas självbestämmande, självförtroende och förmåga att delta i samhället.

Folkbildningens betydelse för samhället

Folkbildningsrådet har tagit fram en rapport där de gjort en djupare analys av folkbildningens betydelse för jämställdhetspolitiken.

Rapporten lyfter att folkbildningen bidrar till ökad social delaktighet för utrikes födda kvinnor. Den möjliggör också en aktiv fritid och ökad psykisk hälsa för kvinnor med små resurser.

Ett viktigt uppdrag för folkbildningen är att sluta utbildningsklyftorna mellan könen.  Civilsamhället är en arena för människors aktiva medborgarskap.

Undersökningar har visat att kvinnor i lägre grad än män engagerar sig ideellt på fritiden, och  män tenderar också i högre grad än kvinnor att ha styrelseposter och ledarroller. Detta beror bland annat på att kvinnor tar mer ansvar för det obetalda hem och omsorgsarbetet och har mindre tid över till annat.

– Att gå en studiecirkel hos ABF är att bli en del av en rörelse. Här kan kvinnor ta sina första eller andra kliv i in i samhällsengagemanget, fortsätter Frida Trollmyr.

I och med att en majoritet av folkbildningens deltagare är kvinnor bidrar vi till att utjämna könsskillnader i civilsamhällesengagemang och samhällsinflytande.

Högerregeringen skär ner en tredjedel av stödet till studieförbunden

Men nu har högerregeringen tagit bort en tredjedel av pengarna till studieförbunden, däribland ABF. Det är den största nedskärningen till studieförbunden någonsin och den största nedskärningen på något område i denna budget.

– Nedskärningarna kommer att drabba deltagarna. Lokalt har vi fått avveckla lokaler och säga upp personal, berättar Frida Trollmyr. Studieförbunden kan inte stödja verksamheter på samma sätt som tidigare, till exempel replokaler. Det kommer få konsekvenser för det fria kulturutövandet.

Folkbildningen har historiskt varit en av de viktigaste drivkrafterna bakom den svenska demokratins framväxt.

– Det är så otroligt viktigt att vi alla fortsätter stå upp för den fria folkbildningen. Upplever du att din förening eller studiecirkel drabbas? Gör då era röster hörda! Skriv en insändare till tidningen, skicka in en motion eller gör ett inlägg i sociala medier. Tillsammans kan vi vända den här utvecklingen, avslutar Frida Trollmyr.

Läs mer om regeringens nedskärningar här

Några av ABF:s verksamheter som bidrar till ökad jämställdhet:

  • Svenska för alla (ofta personer som väntar på SFI)
  • Lesbisk månad i samarbete med RFSL
  • Studiecirklar för pensionärer i dator, mobiltelefoni, Bank-ID m.m.
  • Föräldragrupper där nyblivna föräldrar kan få stöd och gemenskap
  • Dansverksamhet där framförallt unga tjejer får ökad egenmakt och bättre självkänsla

Statistik om ideellt engagemang i Sverige:

  • Män är engagerade ideellt i något högre grad än kvinnor (46 % resp. 41 %).
  • Män tenderar i högre grad än kvinnor att ha styrelseposter och ledarroller.
  • Volontärarbete är vanligast bland föräldralediga (25 %) samt bland unga i åldersgruppen 18–29 år (16 % av männen och 22 % av kvinnorna).
  • Idrottsengagemang lockar män i högre grad än kvinnor (35 % resp. 22 %)
  • Kvinnor i högre grad än män söker sig till hjälporganisationer (19 % resp. 8 %).
  • Män i åldersgruppen 18–29 år är betydligt mer benägna än kvinnor i samma åldersgrupp att engagera sig partipolitiskt, 21 procent av männen jämfört med 3 procent av kvinnorna.
  • Hela 76 procent av de som engagerat sig ideellt under de senaste åren instämmer i påståendet att ”det har påverkat min hälsa/välmående på ett positivt sätt”, kvinnor i något högre grad än män (79 % resp. 73 %) och äldre i högre grad än yngre.

Källa: Rapporten Ideellt engagemang är mer.

Dela artikeln