Vi måste göra en omställning som är rättvis och inkluderande. Alla ska kunna leva ett gott liv inom planetens gränser. Klimatkrisen är ett gemensamt samhällsprojekt som berör alla, där alla behövs! ABF vill fortsätta vara en nytänkande plattform för er. Hit kommer ni med era idéer och drömmar och utopier och projekt. Vi stöttar er i hur ni kan genomföra det.
Aktivister i dagens miljörättviserörelser använder olika politiska och retoriska metoder för att försöka rubba den grundläggande ojämlikheten i att de som släpper ut minst fossila bränslen drabbas först och mest. Bland de metoderna hittar vi till exempel civil olydnad, som att blockera vägar, entréer eller störa publika arrangemang med olika budskap. Det är metoder som ofta blir kritiserade i den allmänna opinionen. Men kan vi blicka tillbaka historiskt på de folkrörelser som använt liknande metoder som har lett till förändringar som vi idag tar för givna, kanske vi också kan känna solidaritet med dagens rörelser som kämpar för en hållbar framtid?
Sommaren 2022 gavs antologin "Tid för uppror – en berättelse om Extinction Rebellion" ut. Läsaren får där följa med på fredliga klimataktioner utifrån civil olydnadsprinciper och stifta närmare bekantskap med aktivisterna. I detta poddavsnitt samtalar fyra aktivister om strategier, folkbildning och försvarstal.
Degrowth may be broadly described as an umbrella term that critiques the centrality of economic growth in contemporary societies and embraces various alternatives for ecological sustainability, social justice and human flourishing. As a social movement, it brings together activists, non-governmental organisations, researchers, radical politicians and decision-makers. At grassroots level, care, mutual aid and democratic decision-making are the guiding principles. At the political level, shorter working hours, alternative measures of prosperity instead of GDP, basic income and green tax reform are some of the policies discussed.
Preppa tillsammans! – att kollektivt förbereda sig för kris
Prepping kan vara att organisera grannarna för att se till att ni har extra vatten eller att utbilda volontärer i en förening som kan organisera sig under en kris.
Sydafrika är en ‘hot spot’ för klimatförändringar och ett av världens mest ojämlika länder. Miljoner människor saknar tillgång till en hälsosam miljö och bostad, rent vatten, sanitet och en fungerade avfallshantering. I slutet av februari gjorde en grupp medarbetare och förtroendevalda från ABF i Skåne en resa till kollegorna i Kapstaden.
ABF tillsammans med flera klimatföreningar tog 2023 initiativet till Overshootfestivalen. Overshootfestivalen är en gratisfestival för klimathopp och social rättvisa för alla i Malmö med omnejd. Det är en dag där föreningar, nätverk, aktivister, intresserade medborgare och andra nyfikna samlas för att uppmärksamma, inspirera, lära och samarbeta för en mer hållbar och rättvis värld där allas rättigheter och välbefinnande räknas.
Genom festivalen vill vi påminna om att vi måste använda våra resurser på ett mer ansvarsfullt sätt och visa på konkreta möjligheter för hur man kan påverka och göra skillnad. Festivalen blir en rolig, fullspäckad dag som vi hoppas kommer att ge kraft och känsla av att vara del av den stora rörelse som kämpar för en mer hållbar och rättvis värld.