”Vi har ju ingen lokal” var ett skämt som humorgänget i Lorry en gång byggde en sketch kring. Men faktum är att frågan om lokaler är viktig för både sådant som det svenska musikundret som för att människor ska ha någonstans att mötas och till exempel upptäcka en inneboende talang för att skapa och spela musik.
”Jag gör inte så mycket annat på fritiden än att sitta hemma. Nu när jag har replokalen och kan lira med ett band, då har jag något att göra. Jag gör nåt meningsfullt med livet liksom.” Det säger Pim, från bandet SMHI, som har en studiecirkel hos ABF.
Musik-Sverige går samman i protest
Nu uppmärksammas replokalkrisen i en stor kampanj med brett deltagande av såväl svensk artistelit som unga band i olika stadier av utveckling. Upprördheten är stor över att 20 000 människor över hela Sverige riskerar att förlora sin replokal. Orsaken till krisen är de nedskärningar som den borgerliga regeringen med stöd av SD beslutade om 2023, där en tredjedel av anslagen försvinner. Naturligtvis kan så extremt stora nedskärningar inte passera utan att det märks, och det är inte minst i glesbygden och i de större städernas förorter som effekterna av beslutet kommer slå hårt.
Sahara Hotnights berättar
”Under det sena nittiotal då Sahara Hotnights formades var det givet att replokaler fanns tillgängliga för de som ville spela musik. Vår uppväxtort Robertsfors hade inget musikhus men i närliggande Umeå och Skellefteå var studieförbundens lokaler en självklar del av kulturlivet. Ett eget rum där vi fick spela högt och fritt och dessutom träffa andra band. Vi kände med ens att vi var del av ett sammanhang. Vi är antagligen inte ensamma om att vittna om att de tidiga åren också var de viktigaste åren, därför är det vansinne att stänga dörren för en ung människa som vill utforska sin dröm.”
Sluta skära ner på ungas möjligheter
”Sluta skära ner på musiken – Sverige blir både tystare och tråkigare när replokaler stängs och musikverksamhet läggs ner!”
Det säger ABF:s tillträdande ordförande Tomas Eneroth, som själv fick möjlighet att lära sig spela trumpet som barn.
”När över en halv miljard tas bort från studieförbunden så märks det. Inte minst i en tid när många kommuner också skär ner på kulturskolan”, fortsätter han och riktar en uppmaning till regeringen:
”Ta ansvar – låt inte Sverige tystna!”
ABF är mer än bara lokaler
På Grammisgalan visades en film med samverkansorganisationen Studieförbunden som avsändare, en organisation där ABF ingår. Uppropet för replokalerna uppmärksammas nu på många håll, bland annat i Aftonbladet, DN, SVT, TV4 och Sveriges Radio.
Det handlar förstås om mer än själva replokalerna. ABF, med sin starka ställning i folkbildningen, tillhandahåller så mycket mer – alltifrån erfarna cirkelledare med lokalkännedom om traktens unga till utlåning av instrument och pedagogisk handledning i den musikaliska utvecklingen. Det som fyller lokalerna med liv, rörelse, energi och musik helt enkelt.
Följ utvecklingen och visa vad folkbildningen gör
Håll koll på utvecklingen via Nedsläckningskartan och fortsätt jobba lokalt, regionalt och nationellt för att visa vilken skillnad som folkbildningen gör för såväl svensk musikexport som för integration och meningsfull sysselsättning för unga!