Till sidans huvudinnehåll

Det är allvar nu – ABF rustar Sverige med kunskap och organisering

När klimatkrisen fördjupas och världsläget blir allt mer osäkert krävs mer än beredskapslådor och broschyrer. Det krävs gemenskap, kunskap – och organisering. Under Omställningsveckan visar ABF hur folkbildning kan bli en kraft för trygghet, motståndskraft och förändring.

Publicerad 2025-04-07

Samhörigheten är vårt första försvar

Vem är du när kriget kommer? Den frågan ställer David Bergman, överstelöjtnant och forskare vid Försvarshögskolan i sin bok – och han pekar på det självklara: det är inte konserverna som räddar oss. Det är vi – tillsammans. Grannar, kollegor, föreningsvänner. Samhörigheten är vårt första försvar.

ABF:s omställningsvecka sätter fokus på framtiden

Under Omställningsveckan, vecka 15, lyfter ABF för femte året i rad vikten av både klimatomställning och krisberedskap. Från Skåne till Norrbotten arrangeras föreläsningar, studiecirklar och möten där vi fördjupar oss i hur vi tillsammans stärker samhället – lokalt och nationellt. Det handlar om att minska utsläpp (mitigation), men också att anpassa sig till en värld som redan har förändrats (adaptation). Den senare går hand i hand med ABF:s långsiktiga satsning på krisberedskap.

Krisberedskap – en gemensam uppgift

Krisberedskap är inte bara en fråga för staten – det är en fråga för oss alla. Kriser är sociala händelser, och det mest effektiva sättet att förbereda sig är tillsammans. Folkrörelser och civilsamhället är en del av Sveriges beredskap, med hundratusentals aktiva som kan agera när något händer.

”De mest effektiva förberedelserna vid en kris är de du gör tillsammans med dina grannar.”

Herman Geijer

nationell samordnare på ABFs förbundsexpedition

Nationellt preppingforum den 12 april

Den 12 april bjuder ABF in till ett nationellt preppingforum, webbsänt och teckentolkat från ABF-huset i Stockholm. Forumet visas hos ABF-avdelningar runt om i landet och kombineras med lokala samtal. Tillsammans med organisationer som LO, Preppa tillsammans i Skarpnäck, Neuroförbundet, DHR och Sveriges Dövas riksförbund diskuterar vi hur vi stärker vardagens beredskap: på jobbet, i trapphuset, i våra föreningar. Hur inkluderar vi fler i beredskapen – inte minst de som ofta glöms bort?

Tillsammans bygger vi vardagens beredskap

Alla hushåll i Sverige har fått den gula broschyren Om kriget eller krisen kommer. Men den verkliga styrkan ligger inte i att vi läser den var och en för sig – utan att vi läser den tillsammans. Att vi organiserar oss. Att vi vet vem som är äldre, vem som är ensam, vem som kan hjälpa.

Folkbildningens roll i krisberedskapen

Katarina Hansson, ordförande för Folkbildningsrådet, understryker vikten av folkbildning i krisberedskapen:

”Studieförbunden är en resurs som kan bidra till det. Här står man redo för att stärka och sprida kunskaperna om krisberedskap.”

Vill du vara med?

Kontakta din lokala ABF-avdelning. Starta en cirkel om omställning och krisberedskap. Bygg relationer, kunskap och trygghet där du bor och arbetar. För när staten drar sig undan, när algoritmerna splittrar oss, då är det vi tillsammans som håller ihop Sverige.

Herman Geijer, nationell samordnare på ABFs förbundsexpedition, som leder preppingforumet, påminner om vad som verkligen gör skillnad:

”De mest effektiva förberedelserna vid en kris är det du gör tillsammans med dina grannar.”

 

Kontakta din lokala ABF-avdelning här

Dela artikeln