Hoppa till huvudinnehåll

Karin Smirnoff får 2020-års Stig Sjödinpris

Publicerad

Författaren Karin Smirnoff tilldelas Stig Sjödinpriset 2020. Priset på 40 000 kronor delas i år ut digitalt onsdagen den 7 oktober.

Karin Smirnoff

Karin Smirnoff är författaren och företagaren som debuterade med romanen ”Jag for ner till bror2018, som var första boken i en romantrilogi. Den andra delen Vi for upp med morsläpptes april 2019 och den tredje avslutande delen Sen for jag hem utkom i april 2020. 

Hon får Stig Sjödinpriset med motiveringen: 

Hennes trilogi om Jana Kippo är ett fantastiskt dokument om ett nutida Sverige i norrländsk tappning. Med sitt korthuggna säregna språk, sitt arbetslivsperspektiv från klassiska lågstatusyrken och en rik beskrivning av sina romangestalter har hon hittat en alldeles egen stil. Karin Smirnoff förmedlar en stor värme för människors olika sätt att vara, och skapar en empati och nyfikenhet hos läsaren på hur detta ska sluta, i full fart framåt! Blandningen mellan skröna och realism är oemotståndlig. 

Här hittar du prisutdelningen som startar den 7/10 klockan 13.00.

Litteraturpriset delas årligen ut till personer som uppmärksammar samhällets orättvisor och som skildrar berättelser från de utsattas perspektiv. Bland tidigare pristagare återfinns bland annat Bob Hansson, Johannes Anyuru, Jenny Wrangborg och Jason "Timbuktu" Diakité. 

Priset instiftades 1996 till minne av poeten och författaren Stig Sjödin. Initiativtagare var Runö Folkhögskola, Stig Sjödin Sällskapet, GS-facket, Kommunal och IF Metall. Utdelningen genomförs med stöd av ABF.