Hoppa till huvudinnehåll

ABFs kulturpristagare 2021

Publicerad

Annica Carlsson Bergdahl och Elisabeth Ohlson är årets mottagare av ABFs kulturpris. De tilldelas 50 000 kronor vardera för konst som skapar förändring och lyfter människor som ofta osynliggörs.

ABFs kulturpris 2021. Bild på kulturpristagarna.
Elisabeth Ohlson och Annica Carlsson Bergdahl. Fotograf: Elisabeth Ohlson

Ur ABFs motivering:

“Årets stipendiaters vackra och respektfulla konstspråk får oss att se det annars ofta osynliga och bortglömda. I Annica Carlsson Bergdahls och Elisabeth Ohlsons senaste utställning Vi som arbetar med våra kroppar, manifesteras en brinnande vilja att skapa rättvisa och vi ser hur konstnärerna inspirerar och ingjuter mod, engagerar och kritiserar.

I flera gemensamma projekt har Carlsson Bergdahl och Ohlson haft som drivkraft att tillsammans skapa för förändring och att genom konsten ge röst åt dem som annars inte får ta plats. Med skärpa och lyhördhet når de ut och rakt in i hjärtat med sina nära och sanna skildringar av människor och lyfter teman som klasskillnader och livsvillkor i dagens samhälle.

Med hjälp av Annica Carlsson Bergdahl och Elisabeth Ohlson väcks hoppet åter att vi är många som tillsammans kan göra skillnad och att en annan värld är möjlig.”

“Vilken ära! Det här var det finaste pris vi kunde få och vi kommer läsa motivering ofta. Kanske till och med rama in den. Uppmärksamhet priset ger, ger ytterligare kraft, energi och jävlar anamma att fortsätta bredda väg för att synliggöra viktiga frågor. Stor tack!” hälsar de både stipendiaterna via mejl.

Annica Carlsson Bergdahl är kulturproducent, projektledare och författare. Hon driver produktionsbolaget ROT där hon tillsammans med andra kreatörer, museer, kulturhus och organisationer skapar projekt grundade i människors egna berättelser.

Elisabeth Ohlson är fotograf, konstnär och teaterregissör. Hon är mest känd genom den uppmärksammade utställningen Ecce Homo, som visade Jesus i sällskap med hbtq-personer och väckte mycket starka känslor. Hon arbetar till vardags som frilansfotograf, främst med porträtt.

ABFs litteratur- och kulturstipendium har delats ut sedan 1949 till personer som ”med ordet eller konstens hjälp synliggör det osynliga och får oss att förnimma det glömda”. Bland de som mottagit stipendiet återfinns bland andra P O Enquist, Jila Mossaed, Gabriela Pichler, Katarina Taikon och Anneli Jordahl.

Stipendiet delas ut fredagen den 24 september klockan 16.15 under Bokmässan i Göteborg.

ABFs program på Bokmässan lyfter brännande frågor om folkbildning, kultur och demokrati i syfte att inspirera och organisera.