Hoppa till huvudinnehåll

ABF startar tvättstugebibliotek

Publicerad

ABF Huddinge utrustar tre tvättstugor med böcker för alla åldrar i hyreshus i kommunen. Tanken är att jämna ut bildningsklyftor då skillnader i läsande är starkt kopplat till klasstillhörighet och utbildningsbakgrund.

Syntolkning: hyllor med böcker och en kvinna som läser en bok. Foto: ABF Huddinge och Cottonbro/Pexels.
Syntolkning: hyllor med böcker och en kvinna som läser en bok. Foto: ABF Huddinge och Cottonbro/Pexels.

Bakom initiativet står ABF Huddinge, Hyresgästföreningen och Huge Bostäder. Tre tvättstugor har utrustats med varsin boktumlare, det vill säga en bokhylla med böcker för alla åldrar att låna hem eller att läsa medan man tvättar.

– Skulle man känna att man vill behålla en bok så får man det. Vi blir ju bara glada om någon får upp ögonen för böcker. Det är ju det som är hela meningen med projektet. Fast det är ingenting vi har gått ut med, säger Natte Högberg och skrattar.

Natte Högberg är verksamhetsledare på ABF Huddinge. Enligt henne har responsen från de boende varit positiv och flera har hört av sig och sagt att man alltid borde ha bibliotek i tvättstugan. ABF Huddinge hoppas på att projektet med boktumlarna ska bidra till att jämna ut bildningsklyftor.

Huddinge är en segregerad kommun med stora ekonomiska skillnader mellan olika bostadsområden. Skillnaderna i läsande är starkt kopplade till klasstillhörighet och utbildningsbakgrund. Det gör att de "vanliga" biblioteken inte når ut med sin verksamhet till alla invånare i kommunen.

– De som bor i de områden som fått en boktumlare är inte de vanligaste biblioteksbesökarna. Men nästan alla de som bor i ett hyreshus använder sin tvättstuga. Man måste jobba där människor faktiskt bor och lever sitt liv, säger Natte Högberg.

Projektet med boktumlare har varit igång i knappt tre veckor. Under sommaren och hösten kommer ABF Huddinge tillsammans med de ordinarie biblioteken i området även erbjuda sagostunder, bokcirklar och författarbesök.