Hoppa till huvudinnehåll

Nya sommarpratare ger bredare bild av Sverige

Publicerad

Det finns en stark tradition att spendera semestertid i hängmattan med att lyssna på etablerade kändisar som berättar om sina liv i Sommar i P1. Med start 17 juli sänder ABF och StreetGäris i sommar TALET - en podcast som belyser vikten av att låta nya röster höras.

"Ingen kommer lämnas oberörd av berättelserna"

StreetGäris och ABF har gett mikrofonen till personer som vanligtvis inte kommer till tals inför en bredare publik - på glesbygd, landsbygd och i förort. Resultatet är podcasten TALET som syftar till att bredda bilden av Sverige, med fem unika berättelser under lika många avsnitt.

I varje avsnitt får lyssnarna höra en berättelse om talarnas drömmar, utmaningar, identitet och psykiska hälsa följt av ett eftersnack. Vi får bland annat möta en 26-årig fyrbarnsmamma från Trollhättan, en ung bokmal från Järfälla och en transperson som berättar om att vara icke-binär i en binär värld i en liten by utanför Kiruna.

– För StreetGäris har det alltid varit viktigt att ge utrymme till olika röster, berättelser och erfarenheter. Jag är så stolt över att vi äntligen kan presentera TALET, ett samarbete mellan oss och ABF. Årets talare är riktiga stjärnor och jag tror inte att någon kommer lämnas oberörd av berättelserna. säger Mona Nechma, styrelseledamot och kommunikationsansvarig för StreetGäris.

"De har mycket att säga men får aldrig chansen att höras"

Podcasten TALET har skapats genom studiecirklar som gjort talarna delaktiga i produktionen och förberett dem med bland annat retoriska verktyg.

– TALET är ett initiativ inom ramen för ABFs satsning Gör din röst hörd, som handlar om att människor i förort, gles- och landsbygd ska kunna få möjlighet att uttrycka sig med folkbildningens pedagogiska metoder som grund. ABF arbetar kontinuerligt med att synliggöra röster från de som står längst bort från makt och inflytande, som har mycket att säga men aldrig får chansen att höras eller synas, berättar Zaynab Ouahabi, nationell samordnare för Gör din röst hörd på ABF.

Mediekontakter

För mer information och för att boka intervju kontakta Zaynab Ouahabi, Nationell samordnare Gör din röst hörd på ABF, e-post: Zaynab.ouahabi@abf.se eller telefon: 0761369603, eller Mona Nechma, kommunikationsansvarig för StreetGäris, e-post: streetgaris@gmail.com.

ABF, StreetGäris och medverkande talare är tillgängliga för intervjuer följande datum:

12/6 Jönköping 
13/6 Borås 
17/6 Stockholm 
22/6 Trollhättan